Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Sienivärjäys

Anna-Karoliina Tetri

(Loppuunmyyty)

Sienivärjäys on perinteinen ja ympäristöystävällinen käsityötaito, jossa hyödynnetään sienistä, käävistä ja jäkälistä saatavia väriaineita. Suomessa kasvaa kymmeniä värisieniä, ja niistä saatavat värit kattavat koko sateenkaaren kirjon.

Anna-Karoliina Tetrin käytännön kokemuksiin perustuva teos on ensimmäinen suomalaisen tekijän kirjoittama sienivärjäyskirja. Se sisältää hyödyllistä tietoa värisienten tunnistamisesta, keräämisestä ja käsittelystä värjäysprosessiin asti. Kirja opettaa värin irrottamisen mm. perinteisellä keittomenetelmällä ja neuvoo esimerkkien avulla happamuusasteen ja apuaineiden merkityksen sienivärjäyksessä. Uutena tekniikkana esitellään Tetrin kehittämä kaksoisvärjäystekniikka, jonka avulla esimerkiksi männynsuomuorakkaasta saa sinistä, vihreää ja ruskeaa väriä.

Sienivärjäys tutustuttaa 25 sieneen ja viiteen jäkälään langanvärjäysmallien avulla, joita kirjassa on yli 600. Jokaisesta sienestä on useita reseptejä – pelkästään eri orakaslajeista on yli 100 värjäysmallia. Sienten tunnistamista tukevat havainnolliset valokuvat. Lisäksi kirja kertoo sienten ominaisuuksista ja perehdyttää sienten, kääpien ja jäkälien värjäys- ja hyötykäytön historiaan.

Anna-Karoliina Tetri on kädentaitoalan ammattilainen. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat Luonnonvärjäys ja Huovutus.

ISBN 978-952-254-144-4
1. painos 2013
Nidottu, 192 sivua

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.