Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Sillamäen kärsimysnäytelmä

Andrei Hvostov

(Loppuunmyyty)

Sillamäe on Koillis-Virossa sijaitseva pikkukaupunki, jossa neuvostoajalla toimi ydinaseteollisuutta palveleva uraaninrikastamo. Kaupunki oli sen vuoksi suljettu ulkopuolisilta, ja kanssakäyminen ”oikean” Viron kanssa oli hyvin vähäistä.

Andrei Hvostov muistelee kirjassa lapsuuttaan 1960–80-lukujen Neuvosto-Virossa ja vertailee muistojaan nykyhetkeen. Hän kuvailee, millaista oli olla venäläisen isän ja virolaisen äidin venäläistä nimeä kantava vironkielinen lapsi salaperäisessä suljetussa kaupungissa, jonka asukkaista suurimmalla osalla ei ollut kosketuskohtia muualle maahan.

Suomalaislukijalle kirja tarjoaa mielenkiintoisen, totutusta poikkeavan näkökulman neuvostoajan historiaan ja nyky-Viron tilanteeseen, jota Hvostov peilaa menneisyyteen. Esimerkiksi kansallisuus- ja identiteettikysymys nousee esille monine vivahteineen. Kirjan luvut muodostavat itsenäisiä kokonaisuuksia, joita voi lukea myös valikoiden haluamassaan järjestyksessä.

Andrei Hvostov (s. 1963) on virolainen toimittaja, esseisti ja kirjailija, jonka poleeminen ja ironinen tyyli tempaa mukaansa eikä jätä lukijaansa kylmäksi.

ISBN 978-952-254-148-2
Vironkielinen alkuteos Sillamäe passioon
Suom. Sanna Immanen
1. painos 2013
Nidottu, 309 sivua

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.