Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Syksyn 2017 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Tahtamaa

Jaan Kross

(Loppuunmyyty)

Tahtamaa on virolaisen kirjailijan Jaan Krossin (1920–2007) viimeiseksi jäänyt romaani, jonka 80-vuotias mestari julkaisi vuonna 2001. Se on Krossin laajassa proosatuotannossa ainoa romaani, joka käsittelee Viron uutta itsenäisyyden aikaa eli 1990-lukua.

Romaanin päähenkilö on Krossia muistuttava kirjallisuusmies Aabel Haljand, joka hankkii takaisin omistukseensa isoisänsä Saarenmaalla sijaitsevan Tahtamaa-nimisen maatilan. Oikeudet siihen koettaa ostaa häneltä pilkkahinnalla ruotsinvirolainen liikemies, jolloin selviää, että meren rannalla olevalla maatilalla on aarre – suuri esiintymä merimutaa, jota voi käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin. Tilalle päätetään lopulta perustaa terveyskylpylä – näyttääkin siltä, että kylpylöistä on tullut taloudellisesti jaloilleen nousevan Viron symboli!

Krossin ote Viron ilmiöihin on sarkastinen ja (itse)ironinen. Päähenkilöllä on vaikeuksia sopeutua uuden yhteiskunnan keinoihin, asenteisiin ja kieleen. Hänen mutkikkaat ihmis- ja naissuhteensa heittävät kuperkeikkaa. Jossain vaiheessa ne näyttävät päätyvän täysin umpikujaan, mutta kehittyvät kuitenkin lopulta sille asteelle, että toivo selkiintymisestä alkaa häämöttää. Sama koskee myös koko virolaista yhteiskuntaa. Tahtamaa – tahdon ja toivon maa.

ISBN 978-952-254-134-5
Vironkielinen alkuteos Tahtamaa
Suomennos Jouko Vanhanen
Sidottu, 336 sivua

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.