Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Kleion silmien alla

Jaan Kross

(Loppuunmyyty)

Kleion silmien alla on kokoelma Jaan Krossin varhaista proosatuotantoa 1970-luvun alkupuolelta. Siinä on neljä novellia, joita pidetään hänen tuotantonsa helminä. Päähenkilöinä niissä on kaksi Viron keskeistä kansallista suurmiestä – kansalliseepos Kalevipoegin luoja Fr. R. Kreutzwald ja kansallinen herättäjä, sanomalehtimies Johann Voldemar Jannsen, kansallisrunoilija Koidulan isä –, 1500-luvun tallinnalainen taidemaalari Michel Sittow, joka teki näyttävän uran Euroopan hoveissa, sekä Venäjän imperiumissa sotilasuran luonut kenraali Johann Michelson, joka oli syntyisin virolaisen talonpojan töllistä. Kaikissa näissä novelleissa nousevat esiin Krossin myöhemmästä tuotannosta tutut aiheet: vallan ja hengen ristiriita, kompromissit ja hengissä pysyttely, alistuminen ja omaksi itseksi jääminen. Virolainen näkökulma on tietysti läsnä 1500-luvun varovaisesta alusta lähtien kansallisen heräämisen kautta aina ensimmäisen itsenäisyyden aikaan.

Suomentaja Jouko Vanhanen on varovasti hionut neljännesvuosisata sitten ilmestyneen käännöksensä ja kirjoittanut siihen jälkisanat, joissa on voitu hyödyntää Jaan Krossin sensuurittoman muistelmavaiheen aikana saatua uutta tietoa.

ISBN 978-952-254-101-7
Vironkielinen alkuteos Klio silma all
Suomennos Jouko Vanhanen
2., tarkistettu painos 2012 (1. painos ilmestynyt vuonna 1987)
Nidottu, 261 sivua

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.