Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Rakentajan elämä - Georg W. I. Schreck

Päivi Tapola

(Loppuunmyyty)

Georg Wilhelm Ismael Schreck (s. 1859 Hämeenlinnassa, k. 1925 Tampereella) oli merkittävä ja lahjakas arkkitehti. Georg Schreck suunnitteli muun muassa Tampereen uusrenessanssityylisen raatihuoneen, Tampellan juhlatalon, Pitkäniemen keskusmielisairaalan, Vilppulan kirkon ja Ahvenanmerellä Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevan Märketin majakan, jonka vaikeisiin rakennustöihin osallistui itse rakennusmestareiden kieltäydyttyä urakasta.

Georg Schreck toimi opettajana Helsingin Rakennusmestarikoulussa 1882–1885 sekä Tampereen teollisuuskoulun rakennusosastolla vuosina 1886–1915. Hänen perustamansa Otra Oy toimii edelleen K-Rautana. Schreck oli aktiivinen myös kunnallispolitiikassa ja Tampereen Teknillisessä Seurassa.

Kirjoittaja Päivi Tapola on saanut käyttöönsä äitinsä isoisän Georg Schreckin arkiston, joka sisältää sekä henkilökohtaisia että työhön liittyviä papereita ja kirjeenvaihtoa. Hän on myös haastatellut Schreckin lapsenlapsia, joista on vielä kymmenkunta elossa, sekä muita sukulaisia. Haastattelujen ja dokumenttien pohjalta piirtyy kuva henkilöstä, perheestä ja suvusta sekä yhdestä aikakaudesta maamme historiassa. Erityisen kiinnostavia vaiheita Georg Schreckin elämässä olivat muun muassa sisällissodan aika punaisten hallussa olevalla Tampereella sekä Märketin majakan rakentaminen luodolle, jossa luonnonvoimat vaativat äärettömiä ponnistuksia.

ISBN 978-952-254-054-6
1. painos 2011
Nidottu, 196 sivua, kuvaliite

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.