Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä

Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi

(Loppuunmyyty)

Ilmastonmuutos saattaa havahduttaa monet ymmärtämään lähellä tuotetun ravinnon hyödyt. Härkäpapua sarvista on keittokirja, joka ottaa huomioon myös ruokailun ympäristövaikutukset. Kirjan 250 monipuolista ruokaohjetta perustuvat kotimaisiin raaka-aineisiin. Ohjeet on toteutettu täysin ilman eläinkunnan tuotteita. Reseptien lisäksi kirjassa on paneuduttu paitsi ruoantuotannon ympäristövaikutuksiin, myös energian säästämiseen ruuanlaitossa, yleisiin ruokaan liittyviin eettisiin kysymyksiin sekä lähiruokapainotteisen kasvisruokavalion ravinto-opillisiin vaatimuksiin.

Maistuisivatko tattipelmenit, härkäpapu-juurespihvit tai raparperijäätelö? Lähellä tuotettu kasvisruoka voi olla aivan muuta kuin ainaista hernekeittoa tai kaaliraastetta. Härkäpavun lisäksi keittokirjan resepteissä on käytetty yli sataa eri raaka-ainetta: perinteisten juuresten ohella tutustutaan esimerkiksi vähemmän tunnettuihin spelttiin ja öljysiemenhamppuun. Ohjeissa on hyödynnetty ennakkoluulottomasti myös marjoja, sieniä ja yrttejä. Reseptit eivät toisaalta edellytä omaa kasvimaata tai keräilyharrastusta, vaan ne voi toteuttaa pääosin lähikauppojen valikoimiin nojautuen.

Keittokirjan reseptit on testattu huolellisesti. Makuelämyksiä on tarjolla sekä kiireiseen arkeen että jaloihin juhliin. Reseptit on jaoteltu raaka-aineiden saatavuuden mukaan sato- ja varastokauteen, ja niiden suunnittelussa on otettu huomioon terveellisyys sekä ravitsemuksellinen täysipainoisuus. Kotinurkillamme avautuu runsas ja rikas ruokamaailma!  

Kirjan tekijät ovat kasvissyöntiin ja ympäristökysymyksiin perehtyneitä nuoria aikuisia. Näistä lähtökohdista heille on muodostunut selkeä kuva siitä, että tarvitaan järkevästi Suomen oloihin soveltuva keittokirja. Tyhjiön täyttämiseksi he päättivät hyödyntää vuosien saatossa kertynyttä käytännön kokkaustaitoa sekä kansalaisjärjestötyössä karttunutta tietoa, ja niin syntyi Härkäpapua sarvista. Kirjassa on myös elintarviketieteiden maisteri Johanna Kaipiaisen kirjoittama artikkeli, jossa annetaan selkokieliset ohjeet ravitsemuksellisesti täysipainoisen lähiruuasta koostuvan vegaaniruokavalion noudattamiseen.

ISBN 978-952-254-008-9
3., uudistettu painos 2010 (1. nidottu painos)
Nidottu, 192 sivua

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.

Turun ylioppilaslehti 11.4.2008
Emilia Melasuo
"Härkäpapua sarvista on muodostumassa kotimaisen kasviskeittiön klassikoksi."