Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Suomettunut sananvapaus

Rita Dahl

(Loppuunmyyty)

Länsimaisten ihmisoikeusihanteiden näkökulmasta sananvapaus on yksi kansalaisen perusoikeuksista, jota ei voida kumota eikä ottaa pois. Sananvapaus mahdollistaa erilaisten näkökantojen esilletuomisen ja toimii siten osaltaan demokratian peruspilarina. Maailman globalisoituminen asettaa uudet haasteet myös sananvapaudelle: tämäkin perusoikeus saatetaan julkilausumattomasti kiistää poliittisista, taloudellisista tai kulttuurisista syistä. Kriittisen älymystön edustajat jatkavat silti kamppailua sananvapauden puolesta.

Kansallisvaltiot ja valtavat taloudelliset yhteenliittymät lyövät yhä useammin kättä päälle sivuuttaessaan ihmisoikeudet, ja tämän kehityskulun perusteluna käytetään kerta toisensa jälkeen poliittisessa retoriikassa muun muassa taloudellisen kasvun tärkeyttä. Toisissa maissa uskonto ja valtio säätelevät yhteistyössä tarkkaan julkista keskustelua. Myös itsesensuuri on varteenotettava sananvapauden rajoittamisen muoto niin meillä kuin muualla. Kriittiset äänet tukahdutetaan monissa valtioissa. Esimerkiksi Venäjällä kriittinen journalismi on hengenvaarallista: maassa surmattiin 88 toimittajaa vuosina 1996–2006.

Suomettunut sananvapaus käsittelee sananvapautta sekä Suomessa että ulkomailla ja valaisee kulttuurisia, taloudellisia tai poliittisia motiiveita, jotka luovat painetta sananvapauden kaventamiseksi. Kirja osallistuu sananvapaudesta käytävään keskusteluun ja toimii tämän perusoikeuden puolustuksen kiihkottomana ja hyvin perusteltuna puheenvuorona. Suomettunut sananvapaus esittelee myös useita kriittisen älymystön edustajia. Kirjassa käsiteltäviä maita ovat muiden muassa Venäjä, Kiina, Egypti, Saudi-Arabia ja Nigeria. Lopuksi päädytään suomettunut sananvapaus -käsitteen syntysijoille Suomeen.

VTM, FM Rita Dahl on kirjailija ja vapaa toimittaja. Hänen runojaan on käännetty kymmenelle kielelle, ja hän on toiminut Suomen PENin varapuheenjohtajana vuosina 2006–2008. Dahlin sananvapausaiheisia artikkeleita on julkaistu muun muassa Ulkopolitiikka- ja Ydin-lehdissä.

ISBN 978-952-468-228-2
1. painos 2009
Erottaja-sarja
Nidottu, 153 sivua
Ovh 22 €

Ritan blogi: Arjentola