Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Arkkitehtuurin kadotettu kieli

Kaj Nyman

(Loppuunmyyty)

Arkkitehtuuri – se, miltä rakennukset näyttävät ja tuntuvat – on kieltä, joka kertoo meille, millainen maailma on. Kulttuurin osana arkkitehtuuri on todellisuutta arkkitehdin tahdosta riippumatta, ja siksi arkkitehtuurin kieli on kulttuurin kieltä. Jos arkkitehti on tietoinen tästä yhteydestä, hänellä on mahdollisuus olla mukana inhimillistämässä arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä. Arkkitehtuurilla on myös poliittinen merkitys, koska se vastaa merkittävässä määrin yhteiskuntapolitiikan toteutumisesta kansalaisten arkielämässä.

Kun arkkitehtuuri viestittää käyttäjälle ihmisen ympäristösuhteen syviä pyrkimyksiä – sopusointuista suhdetta luontoon ja viihtymistä omassa ympäristössä – voi käyttäjä tiedostamattaan tunnistaa arkkitehtuurissa omia pyrkimyksiään. Silloin hän kokee osaavansa arkkitehtuurin kieltä. Jos arkkitehtuuri ei puhuttele käyttäjää, ei viihtyminenkään toteudu. Arkkitehti on silloin epäonnistunut.

Kaj Nyman porautuu kirjassaan arkkitehtuurin merkitykseen ja arkkitehdin asemaan nyky-yhteiskunnassa sekä siihen, miksi arkkitehdit niin usein tuntuvat epäonnistuvan tehtävässään. Hän peräänkuuluttaa ihmisen ekologian huomioimista suunnittelussa ja ihmisen viihtymistä kaiken suunnittelun päämääränä. Teoreettisia pohdintoja havainnollistetaan konkreettisin esimerkein käsittelemällä esimerkiksi Kuopion Saaristokaupunkia ja Helsingin Kamppia. 

Kaj Nyman on arkkitehti, filosofian tohtori ja tutkija, joka on erityisesti paneutunut ihmisen ja ympäristön suhteeseen ja arkkitehtuurin kieleen. Hän on julkaissut useita yhteiskuntakriittis-filosofisia kirjoja ja artikkeleita.

ISBN 978-952-468-186-5
1. painos 2008
Nidottu, 374 sivua
Ovh 22 €

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.