Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Perinteiset lapaset

Anna-Karoliina Tetri

Perinteiset lapaset on tieto- ja mallikirja suomalaisesta käsinekulttuurista. Se kertoo käsin tehdyn lapasen historiasta ja käsineiden teon merkityksestä kulttuurissamme. Kirjoneule- ja kuvioneulelapaset olivat tärkeä osa naisten ja miesten juhlavaatetusta jo varhain. Suomen eri alueilta on löydettävissä niille ominaiset lapasmallit tyypillisine väreineen ja tekniikoineen. Käsineiden valmistaminen oli yleensä naisten työtä, mutta myös miehet neuloivat.

Ohjeosiossa on noin kolmenkymmenen neulotun ja virkatun lapasen ja sormikkaan teko-ohjeet naisen koossa. Malleja on mm. perinteisistä kirjoneulelapasista, kuvioneuleisista kirkkosormikkaista ja kirjovirkatuista lapasista. Käsineiden esikuvat ovat löytyneet vanhoista arkistokuvista, kirjoista ja haastatteluista, joita Tetri on tutkinut voidakseen toteuttaa mahdollisimman paljon alkuperäistä vastaavan ohjeen. Kirjoneulekuosit ja kuviopinnat on esitetty selkein kaavioin.

Anna-Karoliina Tetri on käsityöalan yrittäjä, joka on perehtynyt perinteisiin käsityötaitoihin. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat Luonnonvärjäys, Huovutus, Sienivärjäys ja Huovutetut lapaset.

ISBN 978-952-254-238-0
2. painos 2016
Nidottu, 192 sivua

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.