Etusivu | Yhteystiedot | Yritys | Medialle | Jälleenmyyjille | Tekijöille | In English

Elämäntaito » Historia ja yhteiskunta » Keittokirjat ja ruokakulttuuri » Koti, puutarha ja luonto » Kulttuuri ja matkailu » Kädentaidot ja harrastukset » Perinnerakentaminen » Kaunokirjallisuus ja sarjakuvat » Kesän ja syksyn 2018 kirjat (PDF) »

Moreenin Facebook-sivut

Muotitalo

Maimu Berg

(Loppuunmyyty)

Muotitalo on absurdien tilanteiden muistelmakirja, jossa eletään naisten neuvostoarkea töissä ja kotona 1970–80-luvuilla. Vuonna 1957 perustettu Tallinnan muotitalo suunnittelee edistyksellistä neuvostomuotia – eli käytännössä kopioi läntisiä muotivirtauksia parhaansa mukaan. Muotitalon Siluett-lehdessä julkaistut artikkelit on kuorrutettava neuvostototuuksilla, vaikka viralliseen ideologiaan uskovia ihmisiä on lopulta vähän. Jokaisen on kuitenkin yritettävä parhaansa mukaan tulla toimeen, mistä seuraa absurdeja ja tämän päivän näkökulmasta hilpeitä tilanteita: metsästetään jouluvaloja alkusyksystä, jonotetaan mattokaupassa, saadaan nuhteluja ideologisista rikkeistä (muotilehdessä!), väärennetään lukijapalstan sisältöä, solmitaan hyödyllisiä tuttavuuksia – esimerkiksi ruokalan emäntään, jotta saadaan tiskin alta makkaraa...

Muotitalo on oivaltavasti kirjoitettu ja humoristinen muistelmateos ajasta, joka ei ehkä aina ollut niin hauska. Teos kertoo menneestä maailmasta, josta monella suomalaisella kuitenkin on ihan hyvä käsitys ja jonka itäblokissa matkustaneet varmasti muistavat. Maimu Bergillä on aiempien suomennosten myötä myös vankka lukijakunta Suomessa.

ISBN 978-952-254-204-5
Vironkielinen alkuteos Moemaja
Suomennos Sanna Immanen
1. painos 2014
Sidottu, 234 sivua

Painokelpoisen kansikuvan voi ladata Medialle-sivulta.